Pizza z serem twardym DŽIUGAS® i szynką
Składniki
- 500 gmąki
- 1 łyżeczkacukru
- szczyptasoli
- 2 łyżkioliwy z oliwek
- 7 gdrożdży w proszku
- 375 mlciepłej wody
- 200 gsera twardego DŽIUGAS
- 1 łyżkaoctu balsamicznego
- 1 łyżkamiodu
- 2cebula
- 100 gszynki wędzonej na zimno
- Drukuj
-
Udostępnij
Przyrządzanie
Z mąki należy uformować krater. Do wnętrza włożyć sól, cukier, wlać oliwy z oliwek, drożdże wymieszane z ciepłą wodą. Widelcem wolno wmieszać mąkę z boków. Skończyć wyrabianie ciasta rękoma aż do jednolitej masy. Wyrobione ciasto należy włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i zostawić na 1 godz. (ciasto podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto należy lekko wyrobić, uformować 4 równe kawałeczki i rozwałkować – powinny się otrzymać placki o średnicy 20-25 cm. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokroić w półkola i usmażyć na oliwie z oliwek. Gdy cebula zmięknie, dodać ocet balsamiczny oraz miód, sól i pieprz, wszystko wymieszać i smażyć przez chwilę.
Spół pizzy posmarować olejem, posypać serem, ułożyć cebulę, posiekaną szynkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 25 min albo do momentu aż ser się roztopi, a brzegi pizzy ładnie się zarumienią. Podawać z zieleniną.