Marynowany ser twardy DŽIUGAS®
Składniki
- 200 gsera twardego DŽIUGAS
- 200 mloliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczkiwędzonej papryki
- 1/4 łyżeczkirozdrobnionych płatków papryki
- 3obrane oraz rozgniecione nożem ząbki czosnku
- 4 gałązkiświeżego rozmarynu
- 4 gałązkiświeżego tymianku
- Drukuj
-
Udostępnij
Przyrządzanie
Do czystego słoika należy wlać oleju, dodać wędzoną paprykę, płatki papryki i czosnek. Wsypać zioła i na koniec, ser połamany na kawałeczki. Przewrócić słoik do góry dnem oraz potrzymać 1 minutę, żeby olej się wymieszał.
Zakręcony słoik należy włożyć do lodówki i pozostawić tam przynajmniej na godzinę. Ser można marynować do dwóch tygodni — w ten sposób jego smak stanie się bardziej intensywny.
Podawać ogrzany do temperatury pokojowej.
Taki ser jest doskonały jako przekąska bez dodatków, jak również do doprawienia sałatek. Wraz z serem do słoika można włożyć również oliwki — otrzymają Państwo doskonały zestaw przekąsek.