Sałatka z grzybów leśnych z orzechami laskowymi i serem twardym DŽIUGAS® na ciepło
Składniki
- 30 ~ 50 gsera twardego DŽIUGAS
- 1 garśćliści młodej rukoli
- 1 garśćorzechów laskowych
- 1cebula czerwona
- 2 łyżkioctu winnego białego
- 20 gmasła
- 4 łyżkioliwy z oliwek
- do smakuświeży tymianek
- do smakusól
- do smakumielony czarny pieprz
- 1 garśćobgotowanych grzybów leśnych
- Drukuj
-
Udostępnij
Przyrządzanie
Orzechy należy uprażyć w piekarniku w temperaturze 190 stopni, wsypując je na papier do pieczenia. Ciągle mieszać, żeby jednakowo się zarumieniły (prażyć przez około 10 minut, nie dłużej). Poczekać aż ostygną i palcami oczyścić skórki. Grubo posiekać nożem.
Cebulę obrać i przeciąć na pół. Jedną połowę drobno pokroić i zalać octem winnym. Posypać solą i cukrem i pozostawić, żeby się marynowała. Drugą połowę pokroić w półkola. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek i włożyć kawałeczek masła.
Rozgrzać oraz wsypać grzyby (jeżeli grzyby są większe, przed upieczeniem należy je pokroić na wąskie paski). Doprawić solą i pieprzem, wsypać tymianek. Dusić przez około 5-7 minut.
Na końcu wsypać półkola cebuli, posiekaną marynowaną cebulę i smażyć kilka minut. Na talerzu ułożyć czyste listki rukoli, na nich — grzyby z patelni. Posypać dużą ilością posiekanych orzechów i kawałeczkami bardzo cienko pokrojonego sera DŽIUGAS (nożem do obierania warzyw można pociąć ser na cienkie wióry). Górę posypać mielonym pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i podawać z tostami z białego chleba.