Walory sera Džiugas
Ser twardy DŽIUGAS® produkuje się zaledwie z czterech składników: najwyższej jakości mleka krów z wolnego wypasu w okresie letnim, podpuszczki, enzymów pochodzenia niezwierzęcego i soli.
Do produkcji jednej głowy dojrzałego sera Džiugas®, ważącej 4 kg, potrzeba około 60 litrów mleka. Barwa sera „DŽIUGAS” jest naturalna, taka, jaka pochodzi z natury. Mleko pozyskuje się od dobrze utrzymanych, zdrowych krów, pasących się na łonie natury. Ser produkowany w okresie letniego wypasu ma bardziej żółtą barwę, w końcu lata — intensywnie żółtawą.
NIE ZAWIERA LAKTOZY
Osoby, które nie mogą pić mleka, mogą śmiało jeść ser. Tylko ser przechowywany w przeznaczonym dla sera DŽIUGAS® unikalnym pomieszczeniu traci laktozę.
ODPOWIEDNI DLA WEGETARIAN
Do produkcji sera stosuje się wyłącznie enzymy pochodzenia niezwierzęcego.
BEZ KONSERWANTÓW
Do produkcji sera DŽIUGAS® nie używa się żadnych dodatków spożywczych ani barwników. Smak sera, podobnie jak barwa, są naturalne, pochodzące z natury.
BOGATY W WAPŃ
Ser Džiugas® jest bogaty w wapń (1077mg/100g) i fosfor (700mg/100g). Minerały te są wyjątkowo ważne dla utrzymania dobrego stanu kości i zębów.
BOGATY W BIAŁKO
100 gram sera Džiugas zawiera 33 g białka. Jest to białko o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ jego część rozkłada się do wolnych aminokwasów oraz nawet 50 proc. z nich jest niezastąpionych. Białko jest niezbędne do wielu funkcji – to budulec mięśni, jest również niezwykle ważne dla stabilności układu odpornościowego.
MUZYKALNY
DŽIUGAS® „dojrzewa” wśród dźwięków muzyki. Leżakuje on w pomieszczeniu, w którym cicho rozbrzmiewają symfonie słynnego litewskiego kompozytora M.K. Čiurlionisa, inne utwory muzyki klasycznej. To sprawia, że uzyskuje on nie tylko unikalny smak, lecz również... DUSZĘ.
ZAPEWNIA PIĘKNY UŚMIECH
Z uwagi na wysoką zawartość wapnia oraz fosforu, podczas gryzienia kawałków sera DŽIUGAS® w jamie ustnej powstaje równowaga kwasowo–zasadowa (pH), chroniąca zęby przed próchnicą. Niektórzy twierdzą, że ma to podobne działanie jak pasta do zębów.
CENNY
Żeby organizm otrzymał minimalną ilość substancji cennych pod względem biologicznym (białka, substancji mineralnych i witamin), człowiek powinien dziennie spożyć tyle gramów sera DŽIUGAS®, ile wynosi jego waga w kilogramach.
JADALNY DO OSTATNIEGO KAWAŁECZKA
Ser DŽIUGAS® nie ma skórki i zjada się go do ostatniego kawałeczka.
BOGATY W WOLNE AMINOKWASY
Ser DŽIUGAS® jest bogaty w wolne aminokwasy, które są łatwo przyswajalne, co jest niezwykle ważne dla dobrego i spokojnego snu.