Risotto grzybowe z serem DŽIUGAS®

Składniki

  • 100 g
    sera twardego DŽIUGAS
  • 1
    cebula
  • 2
    ząbki czosnku
  • 2 łyżki
    oliwy z oliwek
  • 400 g
    ryżu do risotto
  • 150-200 ml
    białego wytrawnego /półsłodkiego wina
  • do smaku
    pieprz i sól
  • 100 g
    masła
  • 1-2 szklanki
    grzybów leśnych
  • szczypta
    świeżego tymianku
  • 1,5 l
    rosołu z kurczaka

Przyrządzanie

Ugotowany rosół zagotować i trzymać na ogniu. W oleju na małym ogniu (bardzo, bardzo małym) przez 15 minut smażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, wsypać ryż. Mieszając smażyć ryż aż stanie się przejrzysty. Następnie wlać wino, mieszać aż całe wyparuje. Dodać soli, pieprzu. Na ryż wlać chochlę bulionu, zmniejszyć ogień, mieszać aż wszystko wyparuje. Co więcej, garnek powinien być głęboki, żeby parowanie odbywało się nie za szybko. Powtarzać wszystko tak długo, aż ryż będzie gotowy, ale nie przegotowany, nie za miękki. Potrwa to około 15-20 minut. Gdy ryż się gotuje, tuż przed końcem, usmażyć na maśle grzyby z tymiankiem, solą, pieprzem. Risotto zdjąć z ognia, wsypać parmezan, masło. Dobrze wymieszać. Jest to właśnie najważniejszy moment w gotowaniu, ponieważ wtedy risotto staje się takie kremowe. Podawać z usmażonymi grzybami oraz winem.

PODOBNE przepisy

Baba Wielkanocna z serem DŽIUGAS®

Jajko wielkanocne z serem DŽIUGAS®

Carpaccio z serem DŽIUGAS®

Pomidorowa zupa krem z serem twardym DŽIUGAS®

Pieczone kanapki z kurczakiem albo szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem twardym DŽIUGAS®

Marynowany ser twardy DŽIUGAS®

Omlet z szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Pizza z serem twardym DŽIUGAS® i szynką

Ciasteczka z serem twardym DŽIUGAS® i tymiankiem

×

Zapytaj eksperta ds. sera DŽIUGAS

Państwa dane osobowe są gromadzone oraz przetwarzane w celu oszacowania potrzeb Państwa projektu internetowego oraz złożenia Dziugas Poland Sp.z o.o. najlepszej oferty. Wypełniając niniejszy formularz, akceptują Państwo zasady opisane w naszej Polityce Prywatności