Pieczony topinambur z serem twardym DŽIUGAS®

Składniki

  • 2 garście
    tartego sera DŽIUGAS
  • 20 g
    masła
  • 1 łyżka
    mąki
  • 1/2 l
    mleka
  • do smaku
    sól
  • do smaku
    mielony czarny pieprz
  • 700 g
    bulwy topinamburu
  • 700 g
    boczku pokrojonego w cienkie plasterki

Przyrządzanie

Bulwy topinamburu należy czysto umyć i obrać nożem, ścinając jak najcieniej skórkę. Każdą bulwę owinąć kawałeczkiem boczku.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać łyżkę mąki i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje (wlewamy tyle mleka, żeby sos nie był zbyt gęsty). Doprawić trochę solą (w zależności od tego, jak słony jest boczek).

Owinięte bulwy topinamburu układamy jedną warstwą do naczynia do pieczenia i zalewamy sosem. Posypujemy dużą ilością tartego sera i mielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na około pół godziny albo do momentu aż bulwy pozostaną trochę twarde. Ważne jest nie piec za długo, żeby nie stały się zbyt miękkie, dlatego pod koniec pieczenia należy skosztować.

Podawać ze świeżą sałatą. Smacznego!

PODOBNE przepisy

Baba Wielkanocna z serem DŽIUGAS®

Jajko wielkanocne z serem DŽIUGAS®

Carpaccio z serem DŽIUGAS®

Pizza z serem twardym DŽIUGAS® i szynką

Ciasteczka z serem twardym DŽIUGAS® i tymiankiem

Sałatka z grzybów leśnych z orzechami laskowymi i serem twardym DŽIUGAS® na ciepło

Tost (bruschetta) z pieczonymi winogronami i serem twardym DŽIUGAS®

Pomidorowa zupa krem z serem twardym DŽIUGAS®

Pieczone kanapki z kurczakiem albo szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem twardym DŽIUGAS®

×

Zapytaj eksperta ds. sera DŽIUGAS

Państwa dane osobowe są gromadzone oraz przetwarzane w celu oszacowania potrzeb Państwa projektu internetowego oraz złożenia Dziugas Poland Sp.z o.o. najlepszej oferty. Wypełniając niniejszy formularz, akceptują Państwo zasady opisane w naszej Polityce Prywatności