Faszerowany bakłażan z serem twardym DŽIUGAS®

Składniki

  • 2 garście
    tartego sera DŽIUGAS
  • 50 g
    kiełbasy chorizo
  • 1
    pomidor
  • 50 g
    szpinaku
  • 1
    papryka
  • 3 łyżki
    oliwy z oliwek
  • do smaku
    sól, pieprz
  • 1
    bakłażan

Przyrządzanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Bakłażan lekko wydrążyć i wydrążone części drobno posiekać. Łódki z bakłażana posmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, ułożyć na blasze i piec 8-10 min.

W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju i smażyć kawałeczki kiełbasy chorizo przez około 2-3 minuty. Dodać paprykę, miąższ wydrążony z bakłażana, pomidor i piec przez kolejnych kilka minut. Na końcu dodać szpinak.

Odstawić patelnię z ognia i wsypać połowę sera, dodać sól i pieprz. Wymieszać i łyżką nakładać do pieczonych połówek bakłażana. Posypać pozostałym serem i zapiekać w piekarniku przez około 6-10 min.

PODOBNE przepisy

Baba Wielkanocna z serem DŽIUGAS®

Jajko wielkanocne z serem DŽIUGAS®

Carpaccio z serem DŽIUGAS®

Ciasteczka z serem twardym DŽIUGAS® i tymiankiem

Sałatka z grzybów leśnych z orzechami laskowymi i serem twardym DŽIUGAS® na ciepło

Tost (bruschetta) z pieczonymi winogronami i serem twardym DŽIUGAS®

Pomidorowa zupa krem z serem twardym DŽIUGAS®

Pieczone kanapki z kurczakiem albo szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem twardym DŽIUGAS®

Marynowany ser twardy DŽIUGAS®

×

Zapytaj eksperta ds. sera DŽIUGAS

Państwa dane osobowe są gromadzone oraz przetwarzane w celu oszacowania potrzeb Państwa projektu internetowego oraz złożenia Dziugas Poland Sp.z o.o. najlepszej oferty. Wypełniając niniejszy formularz, akceptują Państwo zasady opisane w naszej Polityce Prywatności