Chleb z pasternaku, sera twardego DŽIUGAS® i szałwii

Składniki

  • 175 g
    pasternaku
  • 50 g
    sera twardego DŽIUGAS
  • 1 łyżka
    posiekanych listków szałwii
  • 225 g
    mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki
    proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki
    soli
  • 2
    duże jajka
  • 1 łyżka
    mleka
  • 8
    listki szałwii
  • 1 łyżeczka
    oliwy z oliwek

Przyrządzanie

W naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać tarty pasternak i od razu dobrze wymieszać. Włożyć ser pokrojony w kostkę i posiekaną szałwię. W osobnej misce należy roztrzepać jajka z mlekiem i ostrożnie wlać do mieszanki z mąką. Delikatnie mieszać do uzyskania lepkiej gęstej masy. Wyłożyć masę na posypaną mąką blachę, uformować okrągłą bułkę. Posypać mąką, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser (25 g) i zamoczone w oleju listki szałwii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190C przez 45-50 minut.

PODOBNE przepisy

Baba Wielkanocna z serem DŽIUGAS®

Jajko wielkanocne z serem DŽIUGAS®

Carpaccio z serem DŽIUGAS®

Pieczone kanapki z kurczakiem albo szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Zapiekanka makaronowa z warzywami i serem twardym DŽIUGAS®

Marynowany ser twardy DŽIUGAS®

Omlet z szynką i serem twardym DŽIUGAS®

Pizza z serem twardym DŽIUGAS® i szynką

Ciasteczka z serem twardym DŽIUGAS® i tymiankiem

Sałatka z grzybów leśnych z orzechami laskowymi i serem twardym DŽIUGAS® na ciepło

×

Zapytaj eksperta ds. sera DŽIUGAS

Państwa dane osobowe są gromadzone oraz przetwarzane w celu oszacowania potrzeb Państwa projektu internetowego oraz złożenia Dziugas Poland Sp.z o.o. najlepszej oferty. Wypełniając niniejszy formularz, akceptują Państwo zasady opisane w naszej Polityce Prywatności